Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest So gru 16, 2017 5:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt wrz 19, 2017 13:16 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Jeszcze o manifestacjach.

Lidless Eye, Standard Rules, Manifestation napisał(a):
Certain entities (e.g., Stinker, Ringwraiths, etc.) have several different manifestations, each represented by a different card.

If one manifestation of such an entity is already in play, you may not play another manifestation of the same entity.

If an attack from a manifestation is defeated, the manifestation is removed from active play and you may not play any further manifestations of the same entity.

Exception: If you reveal your Ringwraith (see Bringing Characters Into Play) any manifestations of that Ringwraith are immediately discarded (e.g., a corresponding Nazgûl hazard or an identical Ringwraith card that has been played as a "Ringwraith follower," see Ringwraith Followers). You cannot reveal a Ringwraith if your opponent has already revealed that same Ringwraith as his own (non-follower) Ringwraith.

Exception: Different manifestations of the same unique Dragon may be in play at the same time.

Note: If one card says that it is the manifestation of another card, these restrictions apply to both cards.

Podkreślenia moje.

Pierwsza podkreślona fraza mówi o tym, co cytat z DM - o niemożności zagrywania karty, gdy jej manifestacja jest w grze.
Z kolei wyjątek, dotyczący unique Dragon, mówi o obecności w grze.

Wyjątek od czegoś, co nie zostało ustanowione, jeśli idzie o ścisłość.
Jest to pewna podstawa do podważenia litery przepisów.

Podtrzymuję jednocześnie to, co pisałem na temat: co dosłownie wynika z litery przepisów.
To, że istnieje przepis utrudniający zaistnienie sytuacji X, nie oznacza automatycznie, że sytuacja X jest niedopuszczalna. Hazard agenci startujący w podziemiach, lub w Haven bez posiadania specjalnej zdolności, są przykładem.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt wrz 19, 2017 23:31 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sie 05, 2006 10:04
Posty: 764
Lokalizacja: W.M. Oliwa (Haven)
To pewnie oczywista oczywistość, ale skąd Twoje stwierdzenie, Konradzie, że zdublowane i odłożone na bok postacie są w grze? To w sumie dosyć istotne w tym temacie.
A przy okazji, kiedy przestają być w grze?

A jeszcze bardziej przy okazji, z tego co napisałeś wynika, że w grze nie może być więcej niż jedna manifestacja danego smoka, o ile nie znajdą się w grze na raz - wyjątek mówi o obecności w grze a nie o tym, że można zagrać kolejną manifestację jeśli jakaś już jest w grze... To trochę bez sensu - po co taki wyjątek?

PS. Tak w temacie, to podtrzymuję to, co napisałem wcześniej - istotne jest właśnie to, że te karty reprezentują ten sam unikalny byt. Przecież to nie karty a właśnie postaci są odkładane na bok ("both characters are set aside").

_________________
Si man i yulma nin enquantuva?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 20, 2017 11:35 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Vandrer napisał(a):
To pewnie oczywista oczywistość, ale skąd Twoje stwierdzenie, Konradzie, że zdublowane i odłożone na bok postacie są w grze? To w sumie dosyć istotne w tym temacie.
A przy okazji, kiedy przestają być w grze?

No właśnie skąd? Nie zauważyłem, żebym coś takiego stwierdził. Pewnie nie zostałem zrozumiany przez Cię.
Konrad Klar napisał(a):
W uzupełnieniu do pierwszego akapitu. Konkretnie chodziło mi o to, że jeśli Strider i Aragorn II zostaną wystawieni w tym samym czasie w drafcie, pozostają w grze

Chodziło mi tu o to, że te postacie pozostają w grze - są skutecznie wprowadzone, ale nie o to że są odłożone na bok (set aside).

Karty "set aside" nie liczą się jako będące w grze. Inaczej przy każdym zdublowaniu w drafcie byłyby dwie unikalne identyczne karty w grze. Pytanie "kiedy przestają" jest zatem bezzasadne.

Vandrer napisał(a):
A jeszcze bardziej przy okazji, z tego co napisałeś wynika, że w grze nie może być więcej niż jedna manifestacja danego smoka, o ile nie znajdą się w grze na raz - wyjątek mówi o obecności w grze a nie o tym, że można zagrać kolejną manifestację jeśli jakaś już jest w grze... To trochę bez sensu - po co taki wyjątek?

Nie. Wyjatek mówi o tym, że różne manifestacje unikalnego smoka mogą być jednocześnie w grze.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 20, 2017 22:27 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1043
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Konrad Klar napisał(a):
Konrad Klar napisał(a):
W uzupełnieniu do pierwszego akapitu. Konkretnie chodziło mi o to, że jeśli Strider i Aragorn II zostaną wystawieni w tym samym czasie w drafcie, pozostają w grze

Chodziło mi tu o to, że te postacie pozostają w grze - są skutecznie wprowadzone, ale nie o to że są odłożone na bok (set aside).

Konrad Klar napisał(a):
Karty "set aside" nie liczą się jako będące w grze.(...)


Czy czasem jedno nie przeczy drugiemu? :?


Jest jakieś wyjaśnienie terminu "set aside" w oficjalnych zasadach i CRF-ach? Ja dziś nic nie znalazłem o "set aside" - wszędzie jest o "off to the side" (we wkładce do Dark Minionsów, w instrukcji do Balroga).
I wszędzie pada sformułowanie:
Cytuj:
"Cards placed off to the side are in play for the purposes of uniqueness."

I w tym momencie ma to związek z:
Lidless Eye, Standard Rules, Manifestation napisał(a):
Certain entities (e.g., Stinker, Ringwraiths, etc.) have several different manifestations, each represented by a different card.

If one manifestation of such an entity is already in play, you may not play another manifestation of the same entity.

Jeśli zatem sformułowanie "off to the side" jest równoznaczne z "set aside" to wychodzi na to, że wystawiając równocześnie np. dwóch Aragornów, blokujemy jakąkolwiek możliwość wystawienia Stridera i vice-versa.

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 20, 2017 22:39 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Może po prostu chodzi o to, że "set aside" to nie to samo co "set off the side". Ktoś, poza Tobą, sugeruje, że to to samo?

Sam znalazłem odniesienia do "set aside" w CRF, które dotyczą draftu - zduplikowanych postaci i Hidden Haven.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 20, 2017 22:53 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1043
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Konrad Klar napisał(a):
Może po prostu chodzi o to, że "set aside" to nie to samo co "set off the side". Ktoś, poza Tobą, sugeruje, że to to samo?

Sam znalazłem odniesienia do "set aside" w CRF, które dotyczą draftu - zduplikowanych postaci i Hidden Haven.
Jak na razie tylko ja tak drążę temat, ale chętnie poznam opinie innych graczy...


Dla ułatwienia odszukałem CRF-y z draftem postaci i z Hidden Haven:
Council of Lórien - Tournament Policy - Number 3 napisał(a):
Character Draft

Each Player selects up to 10 characters to put into his or her pool of potential starting characters. This happens before characters are selected for the play deck. Certain cards may be revealed as thought they were starting characters. These cards are included in the pool of starting characters, but do not count against the 10 character maximum. Each player reveals his or her first choice for a starting character simultaneously with opponent. If a unique character is duplicated by opponent's selection, both characters are set aside (this character may not appear in either player's starting company).
Card Errata and Rulings napisał(a):
Hidden Haven

If both players reveal this as a starting stage card, on the same site, at the same time, it is set aside, and may not be played on that site by either player until the game begins.

Ciekawe jest jeszcze to:
Turn Sequence Rulings napisał(a):
Beginning of the Game

- Your starting company can only contain 20 points of unmodified mind.
- Non-character cards duplicated in the character draft may not be placed into the play deck.
- Your staring hand is eight cards, regardless of what characters you have at particular sites.
- @ If different manifestations of the same character are revealed in the character draft, all copies will bounce. [Van] %
- If a character from the starting pool is put in the deck after the character draft it always counts against the 10 character limit. # If a character is put in the deck due to duplication in the starting company, then it does not count against the 10 character limit.

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr wrz 27, 2017 0:20 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 2:05
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Jako że temat interesuje WYŁĄCZNIE te kilka osób które jeszcze w Polsce grają w METW-a - zrobiłbym ankietę przed turniejem i tyle.

Edit - a jeśli chodzi o moją opinię, to wygłoszę ją bez żadnego trybu (tzn. bez odwoływania się do jakichś dajdżestów i ceerefów) - jak dla mnie wystawienie A/A lub S/S powinno również uniemożliwiać próbę wystawienia w drafcie 2 manifestacji.

_________________
Hitler gra w Osadników z Catanu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz wrz 28, 2017 9:02 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1576
Lokalizacja: Warszawa
A potem się okazuje, że w każdym kraju ludzie grają w innego MECCG.

Co do logiki, to nie tylko ta gra ale i inne pokazują, że chłopski rozum a zasady to dwie oddzielne kwestie.

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz wrz 28, 2017 21:34 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1043
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
A czy na zachodzie ktoś na serio rozważał różnicę pomiędzy "set aside" i "place off to the side"?
Myślę, że wyjaśnienie tejże różnicy (lub jej braku) bardzo mocno przybliżyłoby nas do przyjęcia jakiegoś ogólnoświatowego rozwiązania problemu...

Mnie osobiście przytoczone powyżej cytaty skłaniają do zgody m.in ze Zbokiem - wystawienie jednej manifestacji blokuje drugą.

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N paź 01, 2017 12:38 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1788
Lokalizacja: Katowice
Set aside to nie to samo co set off to the side, to drugie to pojecie z gry, to pierwsze tylko zwrot po angielsku :)

Powyższe stwierdzenie, jak sądzę, nie rozwiązuje żadnego problemu :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn paź 09, 2017 9:36 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 2:05
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Jaded napisał(a):
Set aside to nie to samo co set off to the side, to drugie to pojecie z gry, to pierwsze tylko zwrot po angielsku :)

Powyższe stwierdzenie, jak sądzę, nie rozwiązuje żadnego problemu :)


Nie dość że nie rozwiązuje - to jeszcze zablokowało dalszą dyskusję. Wszyscy zapewne z nosami w słownikach :)

Jak dla mnie to nie ma znaczenia jak grają w METWA w tych mitycznych innych krajach (gracze z Rumunii, Islandii i innych prężnie działających scen METWA nie muszą się przejmować tym co my tutaj wypisujemy) - dla mnie znaczenie ma jak my się lokalnie umówimy.

_________________
Hitler gra w Osadników z Catanu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn paź 09, 2017 12:24 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1576
Lokalizacja: Warszawa
A dla mnie to ma znaczenie. To jest jedna, ta sama gra. Uważam, że wszyscy na świecie powinni grać wg tych samych zasadach, czasem można zrobić sobie w domu home rule'a. A nie, że w Polsce gramy po jedenastu w drużynie i jedną piłką a na Ukrainie po piętnastu i czterema piłkami.

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn paź 09, 2017 13:23 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 2:05
Posty: 304
Lokalizacja: Warszawa
Muad'Dib napisał(a):
A dla mnie to ma znaczenie. (...)

Nic dziwnego, skoro grasz z ludźmi z innych krajów na Lurach itp.

Z mojej strony koniec tematu (choć jeśli będzie ankieta to się wypowiem), sugeruję jedynie (ale nie nalegam) aby przed turniejem napisać w tym wątku jaka jest ostateczna wykładnia.

_________________
Hitler gra w Osadników z Catanu


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt paź 10, 2017 10:18 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1788
Lokalizacja: Katowice
To jakie są unijne przepisy ;) w tej konkretnej sprawie?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt paź 31, 2017 20:06 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1043
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Panowie, to jak decydujemy przed turniejem w powyzszej sprawie? Muad'dib, Konrad, macie jakieś wiesci z zachodu na ten temat?

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL