Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Pn gru 11, 2017 7:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt lis 03, 2017 15:47 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1575
Lokalizacja: Warszawa
Wieści z frontu nie ma, nawet nie mogę odgrzebać tamtego tematu na CoE bo forum się przeniosło i widocznie temat zaginął. Po przejrzeniu jeszcze raz tematu wnioski mam dwa. Teoretycznie wystawienie w drafcie Aragorna nie blokuje wystawienia Stridera i vice versa. Więc można by to zrobić. Ale to budzi taki mój wewnętrzny sprzeciw, że aż mnie skręca :) Nie wiem czemu Ciachu to tak forsujesz już od dwóch lat, uważam, że jest to kompletnie nielogiczne choć zgodne z literą prawa.

Czytając Konrada nasuwa mi się tylko inne pytanie. Czy skoro w drafcie można by nawet wystawić jednego i drugiego to co na to zasady gry? Co zrobić na początku rozgrywki? Zasady mówią, że nie można zagrać postaci już będącej w grze. Idąc dalej tym tropem, można by się upierać, że możliwa jest rozgrywka z kompanii złożonej ze Stridera oraz Aragorna.

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt lis 03, 2017 16:33 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Muad'Dib napisał(a):
Czytając Konrada nasuwa mi się tylko inne pytanie. Czy skoro w drafcie można by nawet wystawić jednego i drugiego to co na to zasady gry? Co zrobić na początku rozgrywki? Zasady mówią, że nie można zagrać postaci już będącej w grze. Idąc dalej tym tropem, można by się upierać, że możliwa jest rozgrywka z kompanii złożonej ze Stridera oraz Aragorna.


No właśnie podczas draftu, na moment przed odsłonięciem tej samej postaci jednocześnie przez graczy, nie ma jej w grze.
I można to zrobić, bo postać nie jest w grze, i przepisy mówią, co wtedy (set aside).
Analogicznie, jeśli nie ma w grze manifestacji postaci, można odsłonić postacie będące swoją manifestacją.
Ale przepisy nie przewidują specjalnych procedur w takim wypadku.

Może to niedopatrzenie.

P.S.
Do listy sytuacji, którym zasady starają się zapobiegać, ale których nie zabraniają, można jeszcze dodać obecność kilku kompanii tego samego gracza na nie-havenie (poza fazą organizacyjną i końcem M/H phase).
Przepisy każą wszystkim kompaniom na nie-havenie, poza jedną, wyruszyć w fazie organizacyjnej.
Przepisy każą wszystkim kompaniom na nie-havenie połączyć się na koniec fazy M/H.
Dzięki Ancient Stair, Legendary Stair (i w przypadku grającego FW, także Bill the Pony) może jednak zaistnieć sytuacja, gdy kilka kompanii tego samego gracza będzie znajdować się na nie-havenie w innych momentach gry.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pt lis 03, 2017 21:13 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1043
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Muad'Dib napisał(a):
Nie wiem czemu Ciachu to tak forsujesz już od dwóch lat, uważam, że jest to kompletnie nielogiczne choć zgodne z literą prawa.
Oj Paweł, Paweł, chyba nieuważnie przeczytałeś wątek, bo gdzieś tak od połowy dyskusji zmieniłem zdanie i obecnie jestem za blokowaniem możliwości wystawienia na stół kolejnej manifestacji Aragorna, gdy już wcześniej pojawiła się pierwsza... ;-)

Ciachu napisał(a):
Mnie osobiście przytoczone powyżej cytaty skłaniają do zgody m.in ze Zbokiem - wystawienie jednej manifestacji blokuje drugą.

Po prostu jestem ciekaw, czy gdzieś w zasadach jest to jasno wyjaśnione. Ale chyba poza wcześniejszymi wywodami i cytatami z zasad, które przytoczył Konrad i ja, nic nowego nie znajdziemy...

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL