Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest N cze 16, 2019 8:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wizard hero by tournament
Ankieta wygasła Cz lip 02, 2015 12:07
2+1 - z podmianką 0%  0%  [ 0 ]
2+1 - cierpliwie czekamy 40%  40%  [ 4 ]
3 0%  0%  [ 0 ]
2+1 - jak przeciwnik ma wizarda to możemy wystawić tego samego twierdząc, że to jest inny, natomiast jak nie ma jeszcze wizarda na stole to nie możemy dokonać podobnej deklaracji, tylko wystawiamy tego co nam doszedł, lub czekamy na tego którego bardziej byśmy chcieli 60%  60%  [ 6 ]
Liczba głosów : 10
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 11:29 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
Na turnieju pojawiła się i to dwukrotnie w moim przypadku wątpliwość co do wystawienia Wizarda w wersji hero.
Zgodnie z zasadami, do decka możemy włożyć dwie karty jednego Wizarda (np. Pallando) i jedną dodatkowo innego Wizarda (np. Alatara).
Zapamiętałem z dawien dawna zasadę turniejową, zgodnie z którą jeżeli przeciwnik wystawił już jednego z tych Wizardów (powiedzmy Alatara), to jeżeli nam dojdzie na rękę właśnie Alatar, to możemy go wystawić twierdząc, że jest to Pallando i używać mocy tego drugiego. Jeżeli dojdzie nam na rękę wreszcie Pallando robimy podmiankę i po sprawie.

I teraz pytania:
- czy nadal honorujemy tą zasadę na turniejach?
- czy jeżeli przeciwnik nie ma wystawionego jeszcze Wizarda, to my wystawiając Alatara możemy stwierdzić, że jest to Pallando (bo tego wolimy)?

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 11:59 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 2:05
Posty: 351
Lokalizacja: Warszawa
Też jestem ciekawy odpowiedzi, bo temat mnie zaskoczył na turnieju, nie zdawałem sobie w ogóle sprawy że jest (może być) taki myk.

Zwrócę tylko uwagę na to że tej sytuacji nie ma opisanej w zbiorze zasad do którego wysyłałeś odnośnik przed turniejem.

_________________
"W świecie kolekcjonerów nader często dochodzi do zbrodni. Kolekcjonerzy to szaleńcy albo fanatycy na granicy szaleństwa, zaślepieni żądzą posiadania zdolni są do najgorszych przestępstw".
E. Niziurski, Nowe Przygody Marka Piegusa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 12:02 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
Zboku nie machaj mi tu przepisami prawa przed nosem! :twisted:
Ponieważ jest jeszcze coś takiego jak uzus, który w prawie ma również duże znaczenie!

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 12:03 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1698
Lokalizacja: Warszawa
Ja generalnie jestem przeciwny tej zasadzie. Uważam, że albo ryzykujemy i wkładamy wizarda x3 przeciwko hero albo robimy wariant bezpieczny 2+1 ale musimy cierpliwie czekać.

Kiedyś była zasada o możliwości podmianki ale gdzieś zaginęła w pomrokach dziejów i przy kopiowaniu do kolejnych wątków zasadowych.

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 12:08 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
W takim razie, mając na uwadze to, że ja osobiście nie godzę się z taką interpretacją Muad'Diba, proponuję ankietę!

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 12:25 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 2:05
Posty: 351
Lokalizacja: Warszawa
Efgard napisał(a):
Zboku nie machaj mi tu przepisami prawa przed nosem! :twisted:
Ponieważ jest jeszcze coś takiego jak uzus, który w prawie ma również duże znaczenie!

Widzę że stosujesz w praktyce zasadę "Ignorantia legis non exculpat" :twisted:

Innymi słowy - to że w obecnych zasadach turniejowych ten temat nie jest uwzględniony, nie jest dla mnie wytłumaczeniem, bo przecież w zasadach do 7 czy może 3 turnieju był i mogłem doczytać. Leń ze mnie :)

_________________
"W świecie kolekcjonerów nader często dochodzi do zbrodni. Kolekcjonerzy to szaleńcy albo fanatycy na granicy szaleństwa, zaślepieni żądzą posiadania zdolni są do najgorszych przestępstw".
E. Niziurski, Nowe Przygody Marka Piegusa.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 12:34 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sie 05, 2006 10:04
Posty: 811
Lokalizacja: W.M. Oliwa (Haven)
Nawet nie zauważyłem, że ta zasada zniknęła i sam z niej skorzystałem :? To jak - wynik ankiety będzie wiążący?

_________________
Si man i yulma nin enquantuva?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 12:54 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
Myślę, że jak wypowie się conajmniej 10 osób to tak!
Chcociaż 10 to może za dużo, bo jak pokazał ostatni turniej grających jest 12, z czego część minionami! :twisted:

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 21:12 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1647
Lokalizacja: Wałbrzych
To by był nowy szczyt bezczelności: nie uczestniczyć w turniejach i zagłosować w tej ankiecie.
Ale mam też inny powód, by nie głosować. Obie opcje:

- 2+1 - cierpliwie czekamy
- 3

są według ogólnych zasad dopuszczalne (i według starej turniejowej też).

Efgard napisał(a):
I teraz pytania:
- czy nadal honorujemy tą zasadę na turniejach?
- czy jeżeli przeciwnik nie ma wystawionego jeszcze Wizarda, to my wystawiając Alatara możemy stwierdzić, że jest to Pallando (bo tego wolimy)?


"Tak" na drugie pytanie oznaczałoby, że opcja "2+1" byłaby zawsze korzystniejsza niż opcja "3". Przynajmniej jeśli idzie o wprowadzanie Wizarda*.
Gracz miałby taką samą szansę wczesnego wyciągnięcia preferowanego Wizarda jak w opcji "3" i jednocześnie awaryjną opcję na wypadek wprowadzenia tego Wizarda przez przeciwnika, której nie daje opcja "3".

Gra polega na wyborach - coś kosztem czegoś innego. Wzmocnienie jednej opcji do tego stopnia, że zawiera wszystkie korzyści drugiej, ujmuje sens takiego wyboru.

*) dla porządku wspomnę o kartach Drughu i Ride Against The Enemy, ale tu też nie widzę wyraźnych korzyści z opcji "3" (na życzenie mogę przedstawić wydumane scenariusze).

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 23:26 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1065
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Sorki Efgard, ale trochę nie wiem, co wybrać w ankiecie... :?
Jestem za opcją 2+1, ale w chwili gdy wychodzi ten 1 to jest to ten 1, a nie opcja wyboru 1 albo 2.

Nie wiem, czy mnie zrozumieliście i nie wiem, która to est opcja w ankiecie, więc nie oddałem głosu...

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 23:28 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
Możesz zatem zagłosować na opcję 2) 2+1 - czekamy cierpliwie, aż przyjdzie Wizard inny niźli już zdążył wystawić przeciwnik!

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt cze 02, 2015 23:49 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1065
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
No to nie jest to to, o co mi chodzi...

Np.:
Mam w decku 2x Pallando + Alatar.
Przeciwnik wystawia Pallando jako pierwszy.
Ja dostaję na rękę swojego Pallando - tutaj mogę powiedzieć, że jest to mój Alatar i w późniejszej fazie gry go podmienić.

ALE:
Mam w decku 2x Pallando + Alatar.
Przeciwnik nic nie wystawia.
Ja w pierwszej kolejności dostaję na rękę Alatara - mogę go nagrać tylko jako Alatara, ale nie mogę wybrać sobie, że jest to bardziej preferowany przeze mnie Pallando. Mogę także go nie wystawiać i czekać na tego bardziej preferowanego Pallando ryzykując jednocześnie, że przeciwnik wystawi go jako pierwszy, a ja będę miał ileś tam tur w plecy bez Wizarda na stole.

Mam nadzieję, że teraz jest to zrozumiałe...

To co powinienem zaznaczyć w ankiecie?

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 0:01 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
Opcję 1 - wystawiasz Alatara (mimo, że przeciwnik nie ma jeszcze Wizarda) i podmieniasz go na Pallando jak ten drugi przyjdzie. Przeciwnik w tak zwanym międzyczasie może zagrać każdego innego Wizarda z wyjątkiem zadeklarowanego przez Ciebie Pallando. Do czasu podmianki mogą leżeć po obu stronach dwa identyczne Wizardy.
Tak było w mojej ostatniej grze ze Zbokiem, gdzie przez pół gry leżały dwa Alatary.

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 0:08 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1065
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
:-/

To ja poproszę o dopisanie do ankiety 4 opcji: dokładnie takiej, jak opisany przeze mnie powyżej przypadek. Niestety Twoja interpretacja Radku do mnie zupełnie nie przemawia... Zdaje się deklaracja konkretnego wizarda jest tylko wtedy, gdy gramy Fallenem. Każda inna gra nie ma deklaracji...

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr cze 03, 2015 0:22 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
Zrobiłem tak jak sugerowałeś Ciachu, ale nie wiem czy dobrze oddałem to co chciałeś uzyskać, a tak BTW to mi się przez to ankieta zrypała! :roll:

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL