Polskie Forum MECCG
http://meccg.tolkien.com.pl/forum/

Aragorn vs. Strider - character draft
http://meccg.tolkien.com.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=1560
Strona 3 z 3

Autor:  Muad'Dib [ Pt lis 03, 2017 15:47 ]
Tytuł:  Re: Aragorn vs. Strider - character draft

Wieści z frontu nie ma, nawet nie mogę odgrzebać tamtego tematu na CoE bo forum się przeniosło i widocznie temat zaginął. Po przejrzeniu jeszcze raz tematu wnioski mam dwa. Teoretycznie wystawienie w drafcie Aragorna nie blokuje wystawienia Stridera i vice versa. Więc można by to zrobić. Ale to budzi taki mój wewnętrzny sprzeciw, że aż mnie skręca :) Nie wiem czemu Ciachu to tak forsujesz już od dwóch lat, uważam, że jest to kompletnie nielogiczne choć zgodne z literą prawa.

Czytając Konrada nasuwa mi się tylko inne pytanie. Czy skoro w drafcie można by nawet wystawić jednego i drugiego to co na to zasady gry? Co zrobić na początku rozgrywki? Zasady mówią, że nie można zagrać postaci już będącej w grze. Idąc dalej tym tropem, można by się upierać, że możliwa jest rozgrywka z kompanii złożonej ze Stridera oraz Aragorna.

Autor:  Konrad Klar [ Pt lis 03, 2017 16:33 ]
Tytuł:  Re: Aragorn vs. Strider - character draft

Muad'Dib napisał(a):
Czytając Konrada nasuwa mi się tylko inne pytanie. Czy skoro w drafcie można by nawet wystawić jednego i drugiego to co na to zasady gry? Co zrobić na początku rozgrywki? Zasady mówią, że nie można zagrać postaci już będącej w grze. Idąc dalej tym tropem, można by się upierać, że możliwa jest rozgrywka z kompanii złożonej ze Stridera oraz Aragorna.


No właśnie podczas draftu, na moment przed odsłonięciem tej samej postaci jednocześnie przez graczy, nie ma jej w grze.
I można to zrobić, bo postać nie jest w grze, i przepisy mówią, co wtedy (set aside).
Analogicznie, jeśli nie ma w grze manifestacji postaci, można odsłonić postacie będące swoją manifestacją.
Ale przepisy nie przewidują specjalnych procedur w takim wypadku.

Może to niedopatrzenie.

P.S.
Do listy sytuacji, którym zasady starają się zapobiegać, ale których nie zabraniają, można jeszcze dodać obecność kilku kompanii tego samego gracza na nie-havenie (poza fazą organizacyjną i końcem M/H phase).
Przepisy każą wszystkim kompaniom na nie-havenie, poza jedną, wyruszyć w fazie organizacyjnej.
Przepisy każą wszystkim kompaniom na nie-havenie połączyć się na koniec fazy M/H.
Dzięki Ancient Stair, Legendary Stair (i w przypadku grającego FW, także Bill the Pony) może jednak zaistnieć sytuacja, gdy kilka kompanii tego samego gracza będzie znajdować się na nie-havenie w innych momentach gry.

Autor:  Ciachu [ Pt lis 03, 2017 21:13 ]
Tytuł:  Re: Aragorn vs. Strider - character draft

Muad'Dib napisał(a):
Nie wiem czemu Ciachu to tak forsujesz już od dwóch lat, uważam, że jest to kompletnie nielogiczne choć zgodne z literą prawa.
Oj Paweł, Paweł, chyba nieuważnie przeczytałeś wątek, bo gdzieś tak od połowy dyskusji zmieniłem zdanie i obecnie jestem za blokowaniem możliwości wystawienia na stół kolejnej manifestacji Aragorna, gdy już wcześniej pojawiła się pierwsza... ;-)

Ciachu napisał(a):
Mnie osobiście przytoczone powyżej cytaty skłaniają do zgody m.in ze Zbokiem - wystawienie jednej manifestacji blokuje drugą.

Po prostu jestem ciekaw, czy gdzieś w zasadach jest to jasno wyjaśnione. Ale chyba poza wcześniejszymi wywodami i cytatami z zasad, które przytoczył Konrad i ja, nic nowego nie znajdziemy...

Autor:  Glorfindel [ Pt paź 19, 2018 20:09 ]
Tytuł:  Re: Aragorn vs. Strider - character draft

Po angielsku w tym kontekście set aside czy set off to the side znaczy dokładnie to samo jako czasowniki frazowe :) i tak zdublowane postacie wracają do talii aż ktoś pierwszy ich nie znajdzie i zagra.

Strona 3 z 3 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/