Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest N gru 16, 2018 19:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: So lut 10, 2007 22:31 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1649
Lokalizacja: Warszawa
cóz, orginalnie miał to być post pod tytułem "Jak złoić tyłek Balrog'owi" do działu Ekstremalne Sztuki Walk, ale stwierdziłem że przyda się przytoczenie specjanych zasda dla Balrog'a bo podstawą jest znajomośc zasad, a z tym widze że jest kiepsko - pomimo obecności Balrog'ów na naszych turniejach już od I Ogólnopolskiego Turnieju MECCG, a od III Turnieju liczba uczestników utrzymuje się w okolicy 20-30 i również mimo wielokrotnego poruszania na forum kwestii 2-mind'owej zasady dotyczącjej Balrog'a - niewielu osobom sie chciało zajrzeć do instruckji (dostepnych na internecie) z MEBA by zaznajomić się z kompletem zasad dotyczących Balrog'a

wiec dla ułatwienia wypisze je tu, a moje rady "Jak złoić tyłek Balrog'owi", pojawią się wkrótce (niedziela-poniedziałek) w Ekstremalnych Sztukach Walki

zaczynamy:

Balrog jest traktowany jako Ringwraith, ale zamiast korzystać ze specjalnych zasad dla Ringwraith'ów (MELE, str. 59) korzysta z następujących:
:arrow: każdy test pierścionków w drużynie w której jest Balrog odbywa się z modyfikatorem -2 do testu, ponadto każdy pierścień w drużynie w której jest Balrog jest automatycznie testowany (ze wspomnianym wyżej modyfikatorem) na początku End-of-turn phase
:arrow: Balrog może nosić przedmioty, ale nie może ich używać (przedmiot nie ma żadnego efektu na Balrog'a i jego drużynę)
:arrow: Balrog nigdy nie wykonuje testów korupcji, a karty korupcjune nie moga być na niego zagrywane
:arrow: Balrog nie mozę używac ani starter ani region movement (zagranie odpowiedniej karty może to zmienić)
:arrow: drużyna w której jest Balrog jest zawsze overt
Ponadto Balrog'a dotyczy zasada Ringwrith'ów o bonusie +2 do wszystkich testów korupcji dla wszystkich postaci w drużynie w której się znajduje

Gracz grający Balrog'iem liczy się jako minion player (np. detainment attacks, niekóre karty nie mogą być zagrywane, itp), z paroma wyjątkami:
:arrow: w talii/sideboard'zie moze miec jedynie fakcje które są: Orc, Troll, Dragon, Wolf lub Animal
:arrow: jako postacie może zagrywać jedyni Orki lub Trole
:arrow: może posiadać w talii karty które są "Balrog Specific" (nie-Balrog'owi gracze nie mogą). Do zagrywania takich kart nie jest wymagana obecności Balrog'a w grze.
:arrow: o ile postać nie jest "Balrog Specific" to moze zagrywac tylko postacie z mind'em mniejszym niż 9
:arrow: agenci liczą się jako hazard'y a nie postacie
:arrow: Balrog player nie może mieć w talii następujących kart:
(mały rozmiar zeby nie zajmowało miejsca w i tak za długim post'cie, jak ktos chce to sobie powiększy i przeczyta :P)
Above the Abyss, Kill All But NOT the Halflings, The Lidless Eye, Bade to Rule , Morgul-blade, The Balrog (Ally), News of the Shire, The Black Council, Open to the Summons, Black Horse, Orders From Lugburz, Black Rider, Padding Feet, By the Ringwraith’s Word, The Ring Leaves its Mark, Creature of an Older World, Ringwraith cards, Ringwriath Unleashed Cards, Fell Rider, Sauron, The Fiery Blade, They Ride Together, Helm of Fear, Use Your Legs, Heralded Lord, While the Yellow Face Sleeps, Durin’s Bane, Balrog of Moria.
:arrow: Blarog player może rozpoczynac grę z drużyną w Morii i/lub The Under-gates
:arrow: Balrog player nie może używac starter movement, podczas ruchu karty ciągnie się zawsze wedle site'u do którego się idzie
:arrow: Balrog może wejść do gry tylko i wyłącznie w The Under-gates
:arrow: dla Balrog player'a postacie z home-site'em "Any Dark-hold" liczą się jakby miały home-site "Any non-Dark-hold Under-deep site"
:arrow: podczas fazy organizacji Balrog player może wprowadzić do gry (lub odesłać do domu) do 2 postaci - conajmniej jedna z nich musi być nie-unikalna. Normalne warunki do wprowadzania (odsyłania do domu) postaci muszą być spełnione.
:arrow: kiedy Balrog player wprowadza do gry nie-unikalną postać z mind'em 3 lub mniejszym może ona pochodzić z ręki, discard'u lub sideboard'u
:arrow: agenci nie mogą byc zagrywani jako postacie

i jeszcze pare kosmetycznych zasad:
:arrow: jesli jesteś Balrog player'em to twój przeciwnik nie może zagrać żadnej z następujących kart: The Balrog (Ally), The Black Council, Durin's Bane, Balrog of Moria, Reluctant Final Parting. Jednak w dowolnym momencie gdy ma jedną z tych kart na ręku może ją pokazać i usunąć poza grę i jednoczśnie wziąc jedną kartę z sideboard'u i wtasować ją do swojej talii.
:arrow: pierścionki nie są automatycznie testowane dla Balrgo player'a w Barad-dur.
:arrow: Balrog player nie moze niczego store'ować w Barad-dur
:arrow: Shelob, Spider of the Morlat i Balrog of Moria są spawn'ami
:arrow: jesli Balrog jest w grze lub został zabity to nie ma Balrog auto-attack'u w The Under-gates
:arrow: tylko Balrog player moze używać Balrog'owych site'ów, ale dla hazard'owych celów może mieć w location deck'u Balrog'owe wersje site'ów które nie mają swoich odpowiedników dla innych alingment'ów

koniec 8)

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 23:24 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1058
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
|Highwayman| napisał(a):
:arrow: Balrog nigdy nie wykonuje testów korupcji, a karty korupcjune nie moga być na niego zagrywane
:arrow: Balrog nie mozę używac ani starter ani region movement (zagranie odpowiedniej karty może to zmienić)

Rozumiem, ze powyzsze zasady dotycza samego Balroga, a nie druzyn Balrog Playera, ktore biegaja sobie same, bez swojego avatara...

Mam racje ?

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 23:28 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1649
Lokalizacja: Warszawa
tak, pierwszy zestaw zasad dotyczy postaci samego Balrog'a

później dopiero wyliczyłem zasady dotyczące generlanie gracza grającego Balrog-minion'em

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 0:01 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1058
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Hmmm, jeszcze jedno: kilka Balrogowych site'ow ma w auto-atakach trolle i orki. Czy te ataki sa dla Barloga/druzyn Balrog Playera detainment czy normal ?

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 16, 2007 0:25 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1649
Lokalizacja: Warszawa
auto-attacki sa tylko detainment jesli tak pisze na site'cie lub w jakis sposób uda ci sie je takimi zrobić, normalne zasady z MELE co do detainment attack na minion'ów nie dotycza auto-attack'ów

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 13, 2010 15:19 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sie 05, 2006 10:04
Posty: 806
Lokalizacja: W.M. Oliwa (Haven)
Tak sobie ostatnio buszowałem po necie i znalazłem takie coś, o czym nie wiedziałem:
Ruling Digest 579 napisał(a):
Is the Balrog considered a Ringwraith for the effects of Man female characters (i.e. the prowess and body mods)?

Yes, the Balrog is treated as a Ringwraith. While this is annoying, ICE did not believe it is enough of a game breaker to warrant an errata.

Myślę, że warto to dodać do powyższych zasad (no chyba, że zostało później zmienione, ale nic takiego (jeszcze) nie znalazłem).
Aha - jeśli to oczywistość, i wszyscy to wiedzieli to... trudno :P Dla mnie to nowość :)

_________________
Si man i yulma nin enquantuva?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 14, 2010 16:06 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1805
Lokalizacja: Katowice
Ja nie wiedziałem, głupie jak but.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 14, 2010 17:33 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1647
Lokalizacja: Wałbrzych
Jaded napisał(a):
Ja nie wiedziałem, głupie jak but.


Taką sobie grę wybrałeś. Balrog działa jak Ringwraith. Co dotyczy Ringwraitha dotyczy i Balroga. Wyjątki są wyraźnie opisane.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 15, 2010 9:48 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lis 19, 2004 9:28
Posty: 402
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Przecież wszyscy wiedzą, że Gandalf była kobietą. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lis 12, 2015 0:47 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1058
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Odświeżam stary wątek...

W instrukcji do Balroga na str. 3 jest sformułowanie:
Cytuj:
During his organization phase, a Balrog player may bring into play (and/or remove from play) up to two characters-one of these characters must be non-unique. The normal requirements for bringing into play (or removing from play) a character must still be met.


Z kolei Piotrek napisał:
|Highwayman| napisał(a):
:arrow: podczas fazy organizacji Balrog player może wprowadzić do gry (lub odesłać do domu) do 2 postaci - conajmniej jedna z nich musi być nie-unikalna. Normalne warunki do wprowadzania (odsyłania do domu) postaci muszą być spełnione.


Moje pytanie jest następujące:
czy w jednej turze Balrog może wprowadzić do gry 1 postać oraz odrzucić z gry inną postać (i na odwrót: najpierw odrzucić, a później wprowadzić) ?

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lis 12, 2015 11:05 
Offline
Pan na Rhosgobel
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt mar 30, 2004 8:12
Posty: 833
Lokalizacja: Rhosgobel
No i już wiemy kim Ciachu będzie grał na Turnieju! :D

_________________
Nie ufaj czarodziejom, bo są chytrzy i skorzy do gniewu.
Own BGG


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lis 12, 2015 11:06 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1649
Lokalizacja: Warszawa
tak może - niedopatrzenie w tłumaczeniu z mojej strony, przepraszam :)
jeśli ta postać jest nie unikalna to możesz nawet, jeśli ma to dla ciebie jakiś sens, zagrać tę postać i w tej samej turze ją odrzucić

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lis 12, 2015 11:21 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1674
Lokalizacja: Warszawa
Istotna jest jeszcze kolejność. Najpierw normalnie zagrywamy/odrzucamy postać a dopiero potem korzystamy z opcji wprowadzenia drugiej, nieunikalnej postaci.

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lis 12, 2015 11:55 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1649
Lokalizacja: Warszawa
Muad'Dib napisał(a):
Istotna jest jeszcze kolejność. Najpierw normalnie zagrywamy/odrzucamy postać a dopiero potem korzystamy z opcji wprowadzenia drugiej, nieunikalnej postaci.



a to niby dlaczego? jest jakaś errata, czy klaryfikacja która to precyzuje?
bo jeśli Ciachu dokładnie zacytował z instrukcji:

Cytuj:
During his organization phase, a Balrog player may bring into play (and/or remove from play) up to two characters-one of these characters must be non-unique. The normal requirements for bringing into play (or removing from play) a character must still be met.


to z tego nie wynika że jest jakaś określona kolejność zagrywania i odrzucania postaci (która z nich jest normalna, która nie-unikalna), ani że nie możesz po odrzucić 2 postaci (o ile jedna jest nie-unikalna oczywiście)

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lis 12, 2015 15:40 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sie 12, 2013 2:05
Posty: 339
Lokalizacja: Warszawa
Ruling Digest 579 napisał(a):
Is the Balrog considered a Ringwraith (...) Yes, the Balrog is treated as a Ringwraith


Merytorycznie nic to do dyskusji nie wniesie, ale wyobraziłem sobie wysłanników ICE w Morii:
"Przepraszamy ze przeszkadzamy, ale czy nie ma Pan (?) nic przeciwko temu abyśmy traktowali Pana jako Ringwrighta? Nie słyszymy odmowy, dziękujemy. Ehem, do widzenia".

_________________
"W świecie kolekcjonerów nader często dochodzi do zbrodni. Kolekcjonerzy to szaleńcy albo fanatycy na granicy szaleństwa, zaślepieni żądzą posiadania zdolni są do najgorszych przestępstw".
E. Niziurski, Nowe Przygody Marka Piegusa.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL