Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt gru 12, 2017 0:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 10:29 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1788
Lokalizacja: Katowice
Chodzi o zapis:
Cytuj:
· The only resources you may play against automatic-attacks are ones that cancel the attack, cancel a strike, or would be otherwise playable during the strike sequence.


Czyli nie mozna na przykład zagrać karty która zmienia liczbę strike ataku, np:
Cytuj:
SATED BEAST
Target ahunt Dragon manifestation is discarded. Alternatively, if Doors of Night is in play, decreases the number of strikes from one Dragon or Drake attack by one (to a minimum of one). This card may also be played during opponent's movement/hazard phase.


lub przydzielanie strike:
Cytuj:
MOTIONLESS AMONG THE SLAIN
Playable on an attack. You assign all strikes of the attack regardless of the
attack's normal capabilities and character status. +1 to all body checks by your characters resulting from the attack.


Lub obniża prowess:
Cytuj:
THE OLD THRUSH -
-3 to the prowess and body of a non-Nazgűl attack with a prowess of 13 or more.


chyba , ze karta mówi konkretnie o a-a, np:
Cytuj:
QUIET LANDS
Environment. Until the end of the turn, the number of strikes for one automaticattack at a Shadow-hold or Ruins and Lairs is reduced by half (round up). Alternatively, if Gates of Morning is in play, treat one Shadow-land as a Wilderness, or one Shadow-hold as a Ruins and Lairs until the end of the turn. Cannot be duplicated.


Cytuj:
NOT AT HOME
Cancel one Dragon, Drake, or Troll automatic-attack or attack keyed to a site. Alternatively, if Gates of Morning is in play, reduce the number of strikes of any automatic-attack by 2 (to a minimum of one).


Głupie to szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę fakt, ze niektóre karty mogą być już zagrane wcześniej , a więc nie podpadają pod fragment "only resources you may play " np:
Cytuj:
LAPSE OF WILL
The prowess of each attack is modified by -1. The prowess of each Nazgűl attack is modified by -3.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 26, 2007 18:58 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Jaded napisał(a):
Lub obniża prowess:
Cytuj:
THE OLD THRUSH -
-3 to the prowess and body of a non-Nazgűl attack with a prowess of 13 or more.


To akurat można zagrać również w strike sequence. Nie ma zakazu modyfikowania parametrów ataku (z wyjątkiem liczby strikes) w czasie jego rozstrzygania. A zmodyfikowanie prowess i body ataku oddziaływuje również na strike, czyli mieści się w ramach ograniczeń, dotyczących tego, jakie akcje można zagrać w strike sequence.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 25, 2007 23:50 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1043
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Turniej zbliza sie coraz szybciej, a zostalo jeszcze do rozwiazania kilka sporonych kwestii. Oto one w skrocie:


1. Problem Balroga

Przypomne zasady: kiedy Balrog player wprowadza do gry nie-unikalną postać z mind'em 3 lub mniejszym może ona pochodzić z ręki, discard'u lub sideboard'u

Pytanie brzmi: czy pozostawiany mozliwosc wprowadzania do gry postaci z mindem mniejszym lub rownym 3, czy ograniczamy to do postaci z midem mniejszym lub rownym 2 ??


2. Problem on-guard na site'ach z więcej niż jednym auto-attack'iem

Pytanie brzmi: kiedy odkrywamy on-guard na site z wieloma auto-attackami? Czy robimy to przed pierwszym AA, czy moze mozemy go pokazac dopiero przed drugim AA ??

LINK DO DYSKUSJI W TEJ SPRAWIE ---> http://meccg.tolkien.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1001


3. Problem kiedy ustala się czy jest dodatkowy auto-attack w under-deep'ach (kreaturka z ręki)

Pytanie brzmi: kiedy ustalamy, czy bedzie (i ew. jaki bedzie) drugi AA na under-deepach? Czy robimy to w momencie podejmowania decyzji o wejsciu na site czy dopiero po pierwszym AA ??

Niesie to ze soba komplikacje w postaci: gdy odkrywamy kreaturke jako drugi AA przed pierwszym AA, to mozemy na tej podstawie nagrac karty on-guard oddzialujace na ten drugi AA. Natomiast gdy kreatura bedaca drugim AA jest wykladana dopiero po pierwszym AA, wowczas takich kart (on-guard oddzialujace na drugi AA) nie mozemy zagrac.

LINK DO DYSKUSJI W TEJ SPRAWIE ---> http://meccg.tolkien.com.pl/forum/viewt ... sc&start=0


4. Problem z konwersja Strider --> Aragorn

Pytania brzmia: kiedy można dokonac podmiany i czy ewentualna podmiana przerywa łańcuch efektów??
W jakim stanie (wounded, tapped, untapped) wchodzi do gry Aragorn??


Sprawy sa na tyle wazne, ze nie chcielibysmy odgornie narzucac komus naszego, Herbskiego zdania. Fajnie byloby, gdybyscie wypowiedzieli sie, co wam pasuje, a co nie. Moze dojdziemy wspolnie do jakiegos konsensusu i ustalimy (przynajmniej na turniej) jakies obowiazujace interpretacje...


PS. Moje osobiste zdanie dco do powyzszych spraw jest nastepujace:

1. Ograniczyc Barloga do wystawiania postaci do tych z minem 2 lub mnijeszym (z moim zdaniem nie zgadza sie np. Balar, ktory twierdzi ze i tak juz dosc namieszlaismy z 1 talia na turniej...)
2. On-guard odkrywamy tylko przed pierwszym AA
3. Dodatkowy AA w underdeepach ustalamy w momencie wejscia na site (czyli, de facto, przed pierwsyzm AA)
4. Konwersja w dowolnej chwili, nie przerywa lancucha efektow, Aragorn wchodzi do gry w takim stanie, w jakim byl Strider.

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 0:11 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1575
Lokalizacja: Warszawa
1 Jestem przeciwnikiem jakichkolwiek zmian zasad, które są w instrukcjach zatem uważam,że należy pozostawić tę zasadę taką jaką jest oryginalnie.

2 Jestem za odkrywaniem on-guard przed pierwszym auto-attakiem

3 Deklarowanie drugiego ataku w momencie wejścia na site

4 Podmiana w dowolnym momencie, bez przerywania łańcucha efektów (bądźmy szczerzy, Aragorn to nie jakiś superbohater rodem z USA, który posiada specjalną moc, i kiedy się w nim budzi dziedzictwo samoistnie ulecza się a rany znikają :D )

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 0:22 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Muad'Dib napisał(a):
1 Jestem przeciwnikiem jakichkolwiek zmian zasad, które są w instrukcjach zatem uważam,że należy pozostawić tę zasadę taką jaką jest oryginalnie.

[...]

4 Podmiana w dowolnym momencie, bez przerywania łańcucha efektów (bądźmy szczerzy, Aragorn to nie jakiś superbohater rodem z USA, który posiada specjalną moc, i kiedy się w nim budzi dziedzictwo samoistnie ulecza się a rany znikają :D )


Mnie nie będzie, ale za to, co powiedział, Muad'Dib będzie mieć moje błogosławieństwo. :)

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 0:27 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lut 23, 2005 19:00
Posty: 1043
Lokalizacja: Ligota k. Bielska-Białej
Konrad Klar napisał(a):
Muad'Dib napisał(a):
1 Jestem przeciwnikiem jakichkolwiek zmian zasad, które są w instrukcjach zatem uważam,że należy pozostawić tę zasadę taką jaką jest oryginalnie.

[...]

4 Podmiana w dowolnym momencie, bez przerywania łańcucha efektów (bądźmy szczerzy, Aragorn to nie jakiś superbohater rodem z USA, który posiada specjalną moc, i kiedy się w nim budzi dziedzictwo samoistnie ulecza się a rany znikają :D )


Mnie nie będzie, ale za to, co powiedział, Muad'Dib będzie mieć moje błogosławieństwo. :)


Nie to zebym sie o pochwaly z Twoich Konradzie ust dopominal, ale wyrazilem dokladnie taki sam poglad :P:P:P

_________________
Kiedy spać wszyscy poszli, w pościel lub na siano,
Gdy pogaszono światła, drzwi pozamykano,
Tom i Maggot usiedli, by wreszcie pogadać
O Kurhanach, o Wzgórzach i czy będzie padać...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 0:33 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Cytuj:
bądźmy szczerzy, Aragorn to nie jakiś superbohater rodem z USA, który posiada specjalną moc, i kiedy się w nim budzi dziedzictwo samoistnie ulecza się a rany znikają


Kurcze, późna pora :oops: , to "nie" wszystko zmienia. Nie będzie mnie, ani mojego błogosławiestwa , ani dla gościa, ani dla gospodarza (co się tak o nie nie opomniał).

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 12:07 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1788
Lokalizacja: Katowice
Jestem tego zdania co Muad'Dib

Z tym wyjątkiem, ze Aragorn jest odtapowany/zdrowy


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 15:42 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1575
Lokalizacja: Warszawa
Ciachu napisał(a):
Konrad Klar napisał(a):
Muad'Dib napisał(a):
1 Jestem przeciwnikiem jakichkolwiek zmian zasad, które są w instrukcjach zatem uważam,że należy pozostawić tę zasadę taką jaką jest oryginalnie.

Mnie nie będzie, ale za to, co powiedział, Muad'Dib będzie mieć moje błogosławieństwo. :)


Nie to zebym sie o pochwaly z Twoich Konradzie ust dopominal, ale wyrazilem dokladnie taki sam poglad :P:P:P



Poza punktem pierwszym gdzie jeśli ja DOBRZE zrozumiałem :P to chcesz ograniczyć Balroga ;) zapamiętam, że choć na moment byłem błogosławionym :D nie każdy dostępuje takiego zaszczytu za życia :D

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 16:02 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Jak po drodze na turniej ulegniesz wypadkowi, w którym nie zginiesz, to będzie znaczyć, że Ci to cokolwiek pomogło.

P.S. Na kasku możesz napisać co chcesz (sam wiesz co)...

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 26, 2007 17:57 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1625
Lokalizacja: Warszawa
:arrow: 1 - jest to zmiana maksymalnie kosmetyczna, dla ludzi którzy lubią się oszukiwac ze coś faktycznie zmienia; zmniejszenie limitu mind'a postaci które Balrog moze wprowadzac z discard'u i sideboard'u z 3 do 2 zapobiega tylko jednej strategii - wystawiania mnóstwa 3 mind'owych postaci wartch po 1MP, na szczeście ta strategia i tak nie jest w Polsce zbyt popularna
Podsumowując, jak zawsze w tej kwestii nie widze sesnu tej zmiany wiec jestem jej przeciwny

:arrow: 2 - creature on-guard musi zostać odkryty przed walką z pierwszym auto-attack'iem

:arrow: 3 - tu pewnie się wyłamie i jako jedyny zaproponuje inne rozwiązanie; dodatkowy auto-attack z ręki może zostać ustalony w dowolnym momencie od początku fazy hazard'ów (nie liczy się do limitu) do momentu wejścia na site (tzn. kiedy gracz deklaruje ze wchodzi na site to mozemy mu dodać auto-attack z ręki)

:arrow: 4 - zawsze byłem zdania że wprowadzenie Strider'a powinno być tylko podmianą a nie super-przeobrażeniem; podmiany można dokonac w dowonlnym momencie swojej tury, nie przerywa łańcucha efektów, Strider wchodzi w takim stanie w jakim był Aragorn

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So paź 27, 2007 17:03 
Offline
Master of the Art
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt gru 02, 2005 0:46
Posty: 128
Lokalizacja: Herby
Można powiedzieć że jestem tego samego zdania co Muad'Dib choć jednak osobiście jestem za zmianami niektórych zasad znajdujących się w instrukcjach... No ale to tak na marginesie... :P

Dla porządku:

1. Balrog i jego załoga zostają bez zmian czyli można wprowadzać postacie z mindem mniejszym lub równym 3

2. Creature on-guard odkrywamy przed pierwszym AA

3. Drugi atak deklarujemy w momencie wejścia na site (choć jak dla mnie to co napisał |Highwayman| również jest ciekawe i można nad tym się głebiej zastanowić)

4. No i tutaj właściwie mógłbym napisać to samo co |Highwayman| więc nie będę robił Ctrl+C, Ctrl+V
:wink:

_________________
Jestem młodzieńcem na bakier z Biblią,
nie udaję jednak, że wiara nie ma sensu.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 12:00 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1625
Lokalizacja: Warszawa
ostateczny werdykt od organizatorów?


dorzuce jeszcze od siebie jeden problem - In the Heart of His Realm, wedle zachodnich zasad karta ta wywołuje passive effect, a na passive effect zawsze mozna odpowiedzieć nim on 'zaskoczy' w związku z czym karta ta jest całkowicie nie przydatna ponieważ nawet będąc w środku Mordoru mozemy tapnąć sage'a i zagrać Marvels Told'a by tą karte zdjąc - ale w sumie nie ma takiej potrzeby bo wszelkie inne karty i efekty których In the Heart... zakazuje używac tez można odpalić w odpowiedzi na passive condition n the Heart... i zagrac co tylko sie chce

cos trzeba z tym zrobić

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 02, 2007 22:25 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1644
Lokalizacja: Wałbrzych
Cytuj:
passive effect


Jeśli ten neologizm jest skrótem od "akcja wywołana wystąpieniem pasywnego warunku", to właściwie wszystko się zgadza.
No prawie, jeśli "passive effect" to odrzucenie, to zachodzi natychmiast, nie w następnym łańcuchu efektów. Czyli jeśli np. The Will of Sauron odejdzie z gry, hazard long-events też zostaną odrzucone w tym samym momencie, bez szansy na odpowiedź.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 03, 2007 2:30 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1625
Lokalizacja: Warszawa
tak dokładnie o to mi chodziło :)

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL