Polskie Forum MECCG

...czyli tam i z powrotem, by Bilbo Baggins :)
Teraz jest Wt sty 23, 2018 4:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 09, 2008 13:48 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1625
Lokalizacja: Warszawa
jest bardzi cienka granica między trickami a przegięciami i nadużyciami

niestety ponieważ MECCG już od 10 lat nie jest wydawany i liczba kart się nie zmienia to większość tricków zostało już odkrytych i pewnie większości z nas zdarza się czytac po raz setny niekótr karty w nadziei ze znajdziemy dla nich jakieś nowe zasotsowanie

uważam jednak ze czepienie się szczegółów, nieścisłości w zasadach, czy nadinterpretacji nie jest dobre dla naszej ukochanej gry i mam wrażenie że w ten sposób odkryte "sztuczki" w pierwszej kolejności prowadzą do irytacji drugiej osoby a nie jakiegoś uznania czy nawet podziwu za niezwykłe zagranie

tyle myśli filozoficznej na dziś :P

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 10:17 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1790
Lokalizacja: Katowice
W związku z różnymi przyzwyczajeniami i sposobami gry wprowadzamy na turnieju obowiązek podania kart do przełożenia przed rozpoczęciem gry i podczas, gdy deck jest w jaki kolwiek sposób manipulowany.
Przy okazji apeluję po raz kolejny, żeby spisać sobie choć sideboard, a ni emęczyć sie po każdej rozgrywce :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 15:54 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1625
Lokalizacja: Warszawa
to znaczy chcecie zeby każdy dał wam organizatorom spisy deck'ów i ewentulanych przekładanych kart?

czy

zeby każdy miał takie sisy miał by usprawnić i przyśpieszyć proces wymiany deck'ów przed grą z inny alingment'em?

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 20:24 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1582
Lokalizacja: Warszawa
Odnośnie jeszcze jednej karty chciałbym poruszyć temat. Veils Flung Away,czy w ogóle nie działa kiedy Doors of Night jest w grze, czy może nie dotyczy jedynie :freeland: ?

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 11, 2008 22:23 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1790
Lokalizacja: Katowice
Spisy dla siebie.

Doors of night dotycz tylko free domain.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 19:27 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1645
Lokalizacja: Wałbrzych
Cytuj:
Playable on a company moving in a Wilderness :wilderness:, or Border-land :bl:, or Free-domain :freeland: if Doors of Night is not in play.


I jeśli przecinek oddziela zarówno Wilderness od Border-land, jak i Border-land od Free-domain to dlaczego
"if Doors of Night is not in play" ma sie odnosic tylko do Free-domain?
Na takiej samej zasadzie możnaby rzec, że
"Playable on a company moving in" odnośi się tylko do Wilderness.

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 20:35 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1625
Lokalizacja: Warszawa
jeżeli odnosiłoby się do wszystkiego to stałoby

"Playable if Doors of Night is not in play on a company moving in a....."

wtedy nie byłoby z czym sie kłócić

a że jest jak jest - to jest to kwestia do interpretacji

ja osobiście się zgadzam z tym co napisał Jaded, ponieważ klauzula o Doors of Night stoi na końcu zdania to odnosi sie tylko do jego ostatniej częsci - do Free-domain

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 20:51 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1645
Lokalizacja: Wałbrzych
A ja zgodziłbym się z Jadedem, gdyby pisało:
"Additionally playable on a company moving in a Free-domain if Doors of Night is not in play."
albo (na końcu zdania):
"also Free-domain if Doors of Night is not in play.".

a tak to sprawa do interpretacji (czytaj: wyboru między tym, co wynika z tekstu i z porównania z innymi kartami a ulubionym sposobem gry).

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 14, 2008 21:44 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 30, 2004 21:26
Posty: 1645
Lokalizacja: Wałbrzych
Jeśli chodzi o porównanie z innymi kartami, to np. The Windlord Found Me:
Cytuj:
Playable at an untapped Isengard, Shadow-hold :sh:, or Dark-hold :dh: during the site phase

Tak dokładnie wygląda pierwszy, wytłuszczony wiersz tekstu tej karty.
Czyli co? W Dark-holdzie :dh: trzeba tę kartę zagrywać w fazie site a w Isengardzie, czy w Shadow-holdzie :sh: już niekoniecznie?

_________________
Yes - the chances of anything coming from Mars are a million to one - he said.
The chances of anything coming from Mars are a million to one, but still they come.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 16, 2008 11:54 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn mar 29, 2004 15:50
Posty: 800
Lokalizacja: Mount Doom
Szczerze mówiąc mnie bardzo zaskoczyła interpretacja Jadeda dotycząca Veils Flung Away i faktu ze DoN dotyczą tylko free domain. Jak by nie było czyni to Veils Flung Away bardziej użyteczną :)

Moim zdaniem jest to jednak nadinterpretacja. Przytoczona przez Konrada analogiczna sytuacja utwierdza mnie w tym przekonaniu.

Dostosuje się do każdej wykładni :)

Moje ogólne przemyślenie jest takie, że czasami chyba przesadzamy w rozbijaniu zapisów na poszczególnych kartach na części pierwsze. Nigdy zapis na Veils Flung Away nie budził moich zastrzeżeń i był dla mnie jednoznaczny. Twórcy gry chyba by się za głowę zapali jak by przewidzieli, że w przyszłości grupa maniaków będzie zastanawiać się nad każdym przecinkiem.

_________________
"All that is gold does not glitter. Not all those who wander are lost..."


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 16:21 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr mar 31, 2004 0:01
Posty: 1790
Lokalizacja: Katowice
W związku z presją społeczną dopuszczamy na turnieju tapowanie szat sarumana, zamiast jego samego.

Interpretacja "Veils..." to relikt przeszłości i na tym turnieju pozostanie w mocy. :) (choć jestem świadom wątpliwości, sam je mam)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re szatki
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 22:53 
Offline
Ranger

Dołączył(a): Śr maja 07, 2008 22:56
Posty: 41
Nie wiem czym to jest spowodowane, takie brzydkie naciąganie zasad, oraz tekstu na karcie który wyraźnie wskazuje tapnięcie sarumana, a nie szatek.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Re szatki
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 23:05 
Offline
Warrior/Ranger/Sage
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N kwi 25, 2004 0:00
Posty: 1625
Lokalizacja: Warszawa
Bartolomeo napisał(a):
Nie wiem czym to jest spowodowane, takie brzydkie naciąganie zasad, oraz tekstu na karcie który wyraźnie wskazuje tapnięcie sarumana, a nie szatek.


mamy demokracje, więcej było osób które chciały takiej zmiany - zmiany która już od 2 lat obowiązywała tak naprawde na turniejach

nie mozemy być hiporytami i mówić ze nie bedziemy zmieniać kart bo żadnych innych nie zmienialiśmy, ponieważ już kilka innych zmieniliśmy w przeszłości i od dawna gramy inaczej niż wskazuje na to dokładne i dosłowne czytanie karty
wszelkie zmiany które są proponowane czy to przeze mnie czy przez innych są podyktowane troską o równowagę gry a nie jakimś tam losowym widzi-misie

wiem ze wszystkim dogodzić nie można i zawsze bedzie ktoś niezadowolony z tego jakie zasady przyjmujemy, ale decydujemy o tym kolektywnie na forum i z takimi decyzjami należy się pogodzić

_________________
Going ever under dark,
Having the clouded sky above me -
And pale nothingness beneath me,
I see a light in the distant darkness,
It beckons me in and I accept its invitation...


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 19, 2008 23:25 
Offline
Shadow of the East
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 03, 2006 10:24
Posty: 1582
Lokalizacja: Warszawa
Zwłaszcza, że zasady ustalają organizatorzy i nie mamy o czym dyskutować. Np Piotrek jest wielkim przeciwnikiem ACM i WHCtK poza org phase, ale nie gardłuje się, że to oszustwo, naciąganie, nieuczciwość, kolaboracja i sprzedajność oraz komercjalizacja :twisted: co najwyżej osoby organizujące mogą się łaskawie przychylać do zdania ogółu ;)

_________________
IMustNotFear.FearIsTheMind-Killer.FearIsTheLittle-death ThatBringsTotalObliteration.IWillFaceMyFear.
IWillPermitItToPassOverMeAndThroughMe.
AndWhenItHasGonePast,IWillTurnTheInnerEyeToSeeItsPath.
WhereTheFearHasGoneThereWillBeNothing. OnlyIWillRemain.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lis 20, 2008 23:23 
Offline
Ranger

Dołączył(a): Śr maja 07, 2008 22:56
Posty: 41
Piotrek napisał:

"wszelkie zmiany które są proponowane czy to przeze mnie czy przez innych są podyktowane troską o równowagę gry"

Pytanie 1,
Nie wiem jak tapowanie szatek, a nie sarumana wpływa na równowagę gry. Szczególnie że oficjalne FAQi, nic o tym nie mówią.

Pytanie 2,
Dlaczego owa zmiana dotyczy tylko jednego upadłego czarodzieja. Skoro decydujemy się na ułatwianie grania jednego czarodzieja. Powinno się w tym wypadku "dla zachowania równowagi" wprowadzić ułatwienia dla innych upadłych czarodziejów

Pytanie 3,
Muad'Dib napisał:
"że zasady ustalają organizatorzy i nie mamy o czym dyskutować."
To znaczy dosłownie czyli jakbym organizował turniej i wymyślił bym sobie że zniszczenie pierścienia będzie odbywało się w Rivendell, a nie w samotnej górze to będzie ok?.:twisted:

Wydaję mi się że owa zmiana dotyczy tylko tego żeby się ŁATWIEJ grało Sarumanem. Bo tylko takie opinie słyszałem. Nie było one podyktowane żadna inną racjonalną przesłanką.

Zdaje się że gra oparta jest na książce Tolkiena, a tam Saruman nie jawił się jako postać pozytywna, ale jako współpracownik Saurona. Stąd podejrzewam takie utrudnienia, a nie inne. Więc zawsze pozostaje nam albo granie Sarumanem i zaciskanie zębów, lub innego upadłego wizarda.

Chciałem również zauważyć że jest to FORUM miejsce gdzie wymienia się poglądy dyskutuje, wyraża opinie - chyba niektórzy nie do końca to pojmują. :lol:


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL